måndag 7 april 2014

Privat prat 2014 - Syskon och sparande

Jag läste en artikel om sparande till barn. Det handlade om att vi vuxna skröt om att vi kunde spara delar av eller hela barnbidraget och att barnen fick det när de fyllde 18 år eller flyttade hemifrån. Att vi såg det som något positivt fast det i själva verket inte hjälper barnen att lära sig att ta ansvar för sin ekonomi, planera, fördela och prioritera sina utgifter. Nu föreligger det väl inget motsatsförhållande i att göra både och.

Ma har en liten sparbössa i form av en polisbil i keramik. Han fick den när han var dryga 2 år. Han brukar få en femkrona eller en guldpeng när an handlar med pappa (det är oftast med pappa). De pengarna lägger han i sparbössan och skakar på bilen för att känna hur den rasslar och blir tyngre. 

Vi har funderat på en sparbössa till Mi. Nu har våra barn lite olika personligheter så jag har redan uteslutit keramik och plast. Plast går också sönder om man kastar den i golvet. Vi vet - av erfarenhet. Idag hittade jag den ultimata sparbössan. I plåt! Pippis guldpengar. Så nu kan vi fortsätta vår pedagogiska ambition. 1 kommentar: