lördag 3 november 2012

Altrat 2012 - Prinsesstårta

Idag har jag bakat en prinsesstårta till min kära man.


Det är så enkelt och så roligt. Här är mitt recept:

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Hallonsylt:
Ta 2 dl färska hallon alternativt 2 dl frysta hallon och blanda med 0,5 dl gelésocker Multi (superbra socker). Låt sylten koka i 30 sekunder. Låt svalna.

Vaniljkräm:
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker (alternativ koka vaniljstång i mjölken)
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret. Sjud blandningen. Den får absolut inte koka för då blir det pannkaka. Låt svalna. Om den inte blir tillräckligt tjock ta pyttelite potatismjöl utblandad i lite socker. Värm upp igen. Vaniljkrämen måste vara tjock för annars rinner den.

Övriga godsaker:
3 - 4 dl tjock vispgrädde
Marsipanlock
Florsocker
Marsipanrosor, blad

Dela botten i tre delar. Var noga med att skära jämt. Bred hallonsylten över den första botten. Blanda vaniljkrämen med lite vispgrädde. Bred ut vaniljkrämen över den andra botten. Lägg på sista botten. Bred vispgrädde över hela tårtan, gärna lite extra på mitten så att det sluttar. Lägg på marsipanlocket. Det är enklare att få den snygg om du gör några skåror i locket. Dekorera med florsocker och några blommor.

Blommorna är enkla att göra. Gör fyra små kulor. Platta ut dem. Rulla den första som en strut. Forsätt med den andra rundeln lite om där den första slutar. Forsätt med den tredje och den sista. Vips så har du en ros. Om du tycker att den blir för hög så kan du skära bort botten.

Berätta gärna om du använder mitt recept.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar