fredag 10 september 2010

Gäst-DT för Pyssloteket

Jag älskar citat. Jag samlar de i almanackor, anteckningsböcker, på post-itlappar, servetter - ja, allt som finns tillgängligt att skriva på. Här har jag gjort ett sk dragspelsalbum eller z-card. Det är mycket enklare än vad det kanske ser ut att vara och det kan bli väldigt stiligt.


Hur gör man? Du behöver två bitar kartong à 10 x 10 cm (det går bra att ta baksidan på ett ritblock eller en bit av ett cornflakespaket), ett halvt* designark (15 cm x 30 cm) och antingen ett helt* cardstock (30x30) eller 2/3 av ett cardstock (20x30) samt ett band. Utöver det är det fritt fram att välja valfria dekorationer.

*Den petige vet att ett halvt designark är något större än 15 x 30 cm men här räknar vi cm istället för inches och att ett helt cardstock också är större än 30 x 30 cm.

Först klär man in kartongbitarna. Dela designarket i två delar (15 x 15 cm). Biga varje sida 2,5 cm från ytterkanten. Det medför att den inre kvadraten är 10 x 10 cm om man gör rätt. Klipp bort de små kvadraterna som blir i hörnen. Limma eller använd dubbelhäftande tejp.

Cardstocken skall ha något mindre mått än ytterdelarna så skär upp delar som blir 9,5 x 30 cm. Biga sedan vid 9,5 cm 19, cm och 28,5 cm. Då blir det kvar en stump och den skall vara kvar på den ena cardstockdelen för den skall fästas fast i den andra delen. Skär således ytterligare en cardstockdel och biga vid 9,5, 19 och 28,5 cm samt skär av resterande 1,5 cm. Limma fast delarna så att det blir som ett dragspel.

Fäst sedan bandet på insidan av den ena kartongdelen. Därefter limmas cardstocken fast. Det går att fästa bandet utanpå om man glömmer bort.

Sedan är det bara att dekorera. Var noggrann med att du dekorerar åt "rätt" håll. Här ovan ser ni att jag vände på albumet så jag har dekorerat åt fel håll men upptäckte det lite försent. Allt hade redan torkat.

Bland dekorationerna hittar ni egengjorda dekorationer såsom hjärta och hörn samt blomma på baksidan. Det är enkelt att göra och blir personligt. Lyft upp dekorationerna med 3D-kuddar. Chalka/ färga in kanter för lite mer gammaldags utseende - vintage, shabby chic. Det här med att skriva ut eller texta själv är ju också en smaksak. Jag gillar att skriva för hand men ju mer man pysslar med färdigt material desto sämre blir handstilen. Det enda du behöver är en bra penna! Man behöver ju inte köpa allt färdigt.

Materiallista finns på Pysslotekets inspirationsblogg.

TREVLIG PYSSELHELG!!!

5 kommentarer:

 1. Superläckert, gillar vikningen och färgvalet, verkligen superläckert.

  kram

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt!! Jag älskar det verkligen!! Färgerna, det ruffiga, wellpapp... Yummie!!! :-)

  Å vad snyggt du fått till bloggen åxå! Höstig känsla!!

  Massa kramar

  SvaraRadera
 3. Verkligen jättefint - både album och höstinredningen.

  SvaraRadera